Opis maszyny
Aparat wyparny CAA 18a firmy SPOMASZ Pleszew
aparat posiada na wyposażeniu:
pompę próżniową
oraz
pompę zembatą - do przesyłu mas gęstych rurociągami
Aparat stosowany jest w przemyśle cukierniczym do gotowania mas mlecznych typu "Krówka", "toffi", "irys" oraz karmelu wodnego i mlecznego. Produkcja tych mas polega na odparowaniu wody z roztworu surowców.
OPIS TECHNICZNY
kotły górne - 2szt
pojemność całkowita (1 kotła) - 70l
pojemność robocza (1 kotła) - 50l
temperatura procesu technologicznego:
masy mleczne: 112 st.C - 122 st.C
karmel wodny: 133 st.C - 36 st.C
ciśnienie robocze pary: 8bar
próżnia - max. 0,8bar
temperatura pary: 174 st.C
zapotrzebowanie pary (2 kotły): 274kg/h - 1
Aparat w całości wykonany ze stali kwasoodpornej, motoreduktor i pompa próżniowa z żeliwa i aluminium.